جمهوری گینه استوایی (Republic of Equatorial Guinea) کشوری است واقع در ساحل غربی قاره آفریقا، جنوب کامرون و شمال گابون و در حاشیه اقیانوس اطلس جنوبی و خلیج گینه (خلیج بیافرا). پایتخت گینه استوایی، شهر مالابو (Malabo) واقع در جزیره بیوکو (Bioko Island) با حدود 100 هزار نفر جمعیت می باشد. مساحت گینه استوایی 28.051 کیلومتر مربع و جمعیت آن 634 هزار نفر است. از مهمترین شهرهای گینه استوایی می توان به باتا 68 هزار نفر، امبینی 12 هزار نفر، اببییین 10 هزار نفر و لوبا 7 هزار نفر اشاره کرد. گینه استوایی کشوری دو پاره است، قسمتی در خشکی و قسمتی به صورت چند جزیره که عمدتاً جزایر آتشفشانی هستند. بخش در خشکی و سرزمین اصلی یا Mainland می باشد که ریومونی (Rio Muni) نام دارد. بزرگترین جزیره گینه استوایی، جزیره بیوکو می باشد که پایتخت، شهر مالابو نیز در این جزیره واقع شده است، جزیره بیوکو در 40 کیلومتری غرب سواحل کامرون قرار گرفته است، جزیره بیوکو در دوران استعمار پرتغال بر این جزیره، فرناندو پو (Fernando Po) نامیده می شده است. دیگر جزیره مهم گینه استوایی، جزیره آنوبون (Annoboon ) نام دارد که این جزیره نیز پیشتر پاگالو (Pagalu) خوانده می شده است، همچنین گینه استوایی دارای سه جزیره کوچک ساحلی نیز می باشد که کوریسکو (Corisco)، الوبی بزرگ (Elobey Grande) و الوبی کوچک (Elobey Chico) نام دارند. گینه استوایی دارای آب و هوایی گرمسیری و مرطوب می باشد و از نظر پوشش گیاهی تقریباً تمامی مساحت این کشور را جنگل های بارانی دربر گرفته است. بلندترین نقطه گینه استوایی، قله پیکو باسیله (Pico Basile) نام دارد که با 3008 متر ارتفاع در جزیره بیوکو واقع شده است.
سرزمین اصلی گینه استوایی در ابتدا سکوتنگاه اقوام پیگمی (Pygmy) و اندووه (Ndowe) بوده است که اولین ساکنان این منطقه بوده اند. قبایل بانتو طی قرون 12 و 13 میلادی به این منطقه نقل مکان کردند، بدین ترتیب در این قرون جنگ های قبیله ای بین قبایل بومی و قبایل مهاجری که به تازگی در منطقه سکنی گزیده بودند درگرفت. هرچند پس از مدتی قبایل فانگ (Fang) به سبب تفوق نظامی و کثرت جنگجویان سلطه خود را بر سرزمین اصلی گینه استوایی تحکیم بخشیدند. جزیره بیوکو اما نسبتاً آرام بود و پس از استقرار قبایل بوبی (Bubi) در قرن 13 میلادی در این جزیره ثباتی نسبی در این جزیره حکمفرما شد. اما این آرامش تنها دو قرن پایدار ماند، در قرن 15 میلادی پرتغالی ها جزیره بیوکو را تصرف کردند و آنرا فرناندو پو نامیدند، پس از آن جزیره بیوکو به همراه جزایر سائوتومه و پرنیسیپ به عنوان بخشی از مستملکات پرتغال در ساحل غربی آفریقا درآمد. در قرن 18 میلادی پرتغال طی توافقاتی با اسپانیا، جزیره بیوکو را به همراه سرزمین اصلی گینه استوایی (ریو مونی) به اسپانیا واگذار کرد. از آن پس این منطقه به عنوان " گینه اسپانیا " (Spanish Guinea) به عنوان بخشی از قلمرو پادشاهی اسپانیا درآمد. از سال 1827 جزیره بیوکو به دست بریتانیا افتاد و این جزیره به یکی از مراکز عمده تجارت برده در غرب آفریقا بدل شد، به لطف آب و هوای مساعد برای کشت کاکائو و برپایی مزارع این محصول، جزیره بیوکو به یکی از مناطق سودآور برای استعمارگران تبدیل شد. در سال 1858 اسپانیا بار دیگر سلطه خود را بر جزیره بیوکو بازیافت. پس از پایان جنگ های داخلی اسپانیا در سال 1939، اسپانیا سرمایه گذاری هایی را در گینه استوایی به مورد اجرا گذاشت که به پیشرفت اقتصادی این منطقه کمک شایان توجهی کرد، با کمک های دولت اسپانیا و کلیسای کاتولیک اقتصاد و صنعت گینه استوایی متحول شد و با عایدات حاصل از فروش دو محصول مهم گینه استوایی یعنی کاکائو و الوار این منطقه به یکی از قطب های اقتصادی در ساحل غربی آفریقا مبدل شد. در سال 1963 سرزمین داخلی (ریو مونی) و جزیره بیوکو تحت نام " گینه استوایی " با یکدیگر متحد شدند که این منجر به کسب خودگردانی داخلی از اسپانیا شد، سرانجام گینه استوایی در 12 اکتبر 1968 رسماً از اسپانیا اعلام استقلال کرد.
کابوس شوم انگوئما؛ گینه استوایی، 11 سال در وحشت:
پس از استقلال گینه استوایی از اسپانیا در سال 1968 فرانسیسکو ماکیاس انگوئما (Francisco Macias Nguema) در همین سال اولین رئیس جمهور تاریخ گینه استوایی شد. حکومت یازده ساله انگوئما به یقین سیاه ترین دوران حکمرانی یک دیکتاتور در تاریخ قاره آفریقاست. انگوئما پس از به قدرت رسیدن فعالیت تمام احزاب سیاسی را ممنوع اعلام کرد، در سال 1972 انگوئما خود را حاکم مادام العمر گینه استوایی نامید. رژیم انگوئما مسئول شکنجه و کشتار هزاران تن از شهروندان گینه استوایی است. در دوران انگوئما مخالفان به اردوگاه های کار اجباری فرستاده و یا اعدام می شدند، صدها کشیش به زندان افکنده شدند، مدارس و کلیساها تعطیل گشتند، روزنامه نگاری مجازات مرگ را به دنبال داشت. در این دوران گینه استوایی کوچکترین تماسی با جهان بیرون نداشت. ماکیاس انگوئما را مسبب قتل و یا مجبور به فرار نمودن دو سوم از جمعیت گینه استوایی قلمداد می کنند. ماکیاس انگوئما حکومت خود را " معجزه بی همتا " نامید، در دوره او بود که اقتصاد گینه استوایی نابود شد. بسیاری انگوئما را یکی از بدترین مستبدان تاریخ سیاسی آفریقا می دانند. آخرین اقدام ماکیاس انگوئما پیش از سقوط ممنوع ساختن فعالیت کلیساها در سال 1978 بود.
در 3 آگوست 1979 تئودورو اوبیانگ انگوئما امباسوگو (Teodoro Obiang Nguema Mbasogo) برادر زاده ماکیاس انگوئما، عموی خود طی یک کودتای نظامی سرنگون کرد، سپس، پس از یک محاکمه کوتاه در یک سالن سینما عموی خود را تیرباران نمود. اوبیانگ هرچند فرایند مدرنیزه کردن کشور را به طور بسیار کند آغاز کرد ولی اقدامات مستبدانه و دیکتاتور منشانه عموی خود را ادامه داد.
نژاد 85 % مردم گینه استوایی فانگ، 6 % بوبی، 3 % امدووه، 1 % آنوبون و 1 % نیز بوجبا می باشد. از دیگر اقلیت های قبیله ای می توان به کومبه، بالنگوئه، آیبو و آیبیبو اشاره کرد، همچنین حدود هزار نفر اروپایی (عمدتاً اسپانیایی) نیز در گینه استوایی سکونت دارند. دین بیش از 80 % مردم گینه استوایی کاتولیک است، مابقی نیز پیرو پروتستان و سایر عقاید قبیله ای و محلی هستند. زبان اسپانیایی با (67 % عمومیت) و زبان فرانسوی با (32 % عمومیت) دو زبان رسمی در گینه استوایی به شمار می روند، زبان های قبایل فانگ و بوبی نیز رایج می باشد. واحد پول گینه استوایی، فرانک سی اف آ با واحد جزء سانتیم نام دارد. از مهمترین صادرات گینه استوایی می توان به نفت، متانول، الوار و کاکائو اشاره کرد. گینه استوایی از کشورهای عضو اتحادیه آفریقاست.
گینه استوایی مشتمل بر 7 استان می باشد:
1- آنوبون (Annobon)
2- بیوکو نورته (Bioko-Norte)
3- بیوکو سور (Bioko-Sur)
4- سنترو سور (Centro-Sur)
5- کای انتم (Kie-Ntem)
6- لیتورال (Litoral)
7- وله انزاس (Wele-Nzas)
منبع: بزرگترین وبلاگ جهان شناسی (http://our-world.blogfa.com(