بنابر گزارش ارسالی از رایزنی فرهنگی ایران در غنا؛ با فرارسیدن ماه محرم و ایام سوگواری اباعبدالله الحسین(ع)، حوزه علمیه آکرا در منطقه مدینه این شهر، یکی از مراکزی بود که ایام عزاداری دهه محرم را در مسجد این مرکز برگزار کرده است.
در دهه عاشورای امسال نیز همچون سالهای گذشته علیرغم مشکلات ناشی از بیماری کرونا با حفظ و مراقبت بر امور بهداشتی و پروتکلهای ضروری، مراسم گرامیداشت سرور و سالار شهیدان با حضور جمعی از طلاب، اساتید، مهمانان و اهالی محل در طول دهه اول محرم در مسجد جامع حوزه و مرکز تربیت معلم اهلالبیت(ع) در شهر اکرا و در منطقه مدینه برگزار شد.
در این مراسم، حاضرین از سخنرانی اساتید حوزه حجج اسلام شیخ عباس شعبان و شیخ عبدالرحیم بانداگو که به زبان محلی ایراد سخن میکردند، بهره بردند و سپس توسط طلاب و دیگر علاقهمندان به مکتب حسینی به سینه زنی پرداختند و در پایان مراسم به توزیع اطعام بستهبندی شده اقدام نمودند و دوباره یاد و خاطره این حماسه عظیم را پاس داشتند.
از برنامههای امسال، راه اندازی ایستگاه صلواتی و اطعام به رهگذران و توزیع مقالات کوتاه در زمینه واقعه عاشورا و معرفی امام حسین(ع) بود که مورد استقبال مردم غنا به ویژه مسیحیان قرار گرفت. در این خصوص پلاکارت «حسین ابن علی خون خدا» جلوه نمایی میکرد.
برگزاری شبهای عزاداری محرم توسط شیعیان غنا
جامعه شیعیان غنا در بخشهای مختلف از برنامه عزاداری دهه محرم و بزرگداشت شهادت امام حسین(ع) مجموعهای از برنامههای سخنرانی، سینهزنی را در شهرهای مختلف از جمله آکرا و تماله برگزار کردند.
مرکز شیعیان آکرا به امامت شیخ ابوبکر کمالالدین امام کل شیعیان غنا در تمامی روزهای دهه اول محرم برنامههایی شامل قرائت قرآن،سخنرانی علما، سینهزنی و عزاداری را در منطقه مسلمان نشین آکرا برگزار کرد.
همچنین، در روز عاشورا و در آستانه شب همان روز، جوانان شیعه با برنامهریزی مؤسسه آل یاسین غنا در شب بزرگداشت حسین(ع)، مجلسی به نام «شب حسین» را در خیابان نیما یکی از محلههای مسلمان نشین آکرا و مقابل کتابخانه امام خمینی(ره) برگزار کرد که تا 5 صبح روز بعد ادامه داشت. در این برنامه که بیش از 1000 نفر از جوانان شیعه تحت نظارت و مدیریت شیخ احمد کمال الدین امام کل شیعیان غنا در آن شرکت داشتند، شیخ عبدالرحیم بانداگو، شیخ محمد کبیر و شیخ احمد کمال الدین به سخنرانی پرداختند.
شیخ عبدالرحیم بانداگو گفت: اجتماعات عاشورا، اجتماعاتی برگرفته از غم و اندوه است، تا ناراختی خود را نسبت به واقعه غمانگیزی که برای خانواده پیامبر اکرم(ص) در دشت کربلا رخ داد، ابراز کنیم. در واقع، این روزی بود که بزرگترین ظلم تاریخ در حق خانواده پیامبر(ص) انجام شد.
وی افزود: پیامبر اکرم(ص) در اشارهای صریح به این حادثه فرمودند: «قتل (ناعادلانه) فرزند من حسین(ع) داغی است در قلب امت من که هرگز تا روز قیامت خنک نخواهد شد»، پس بر همه کسانی که به یگانگی خداوند و فرستادهاش، رسول اکرم(ص) شهادت میدهند، عشق به امام حسین(ع) واجب است زیرا عشق به حسین در واقع ستون اسلام است. کسی که به امام حسین(ع) عشق نمی ورزد، در ایمان خود کامل نخواهد بود.
این برنامه که تا پاسی از شب به طول انجامید و با تلاوت قرآن و نوحه سرایی نیز همراه بود، توسط شبکه های تلویزیون پان آفریکن (به صورت زنده) و تلویزیون هجره پوشش داده شد.
مراسم سوگواری سالار شهیدان در شهر تماله
حوزه علمیه اهلالبیت(ع) شهر تماله به امامت شیخ عبدالمومن دالاهو یکی دیگر از مراکزی است که هر ساله در ایام دهه محرم به عزاداری و سوگواری اباعبدالله الحسین(ع) میپردازد.
در این ایام که شهر تماله پذیرای جمعیت قابل توجهی از شیعیان و دوستداران اهل بیت(ع) بود، علمای اسلامی به سخنرانی و همراه با شیعیان و محبان اهل بیت(ع) به عزاداری پرداختند. از این سخنرانان میتوان به شیخ عبدالمومن دالاهو، شیخ اسحاق صالح، شیخ تاجالدین صالح، شیخ ابراهیم جبرئیل، شیخ صلاحالدین تامین و شیخ عبدالقدوس اشاره کرد.
سخنرانان مراسم سوگواری حضرت امام حسین(ع) با یاد آوری مصائب آن حضرت و یاران وفادارش به ذکر وقایع کربلا، نوحه خوانی و سینه زنی پرداخته و فلسفه حرکت آن حضرت از مدینه به مکه و سپس کوفه را باز تعریف کردند.
در بخشی از این سخنان شیخ عبدالمومن با ذکر چگونگی درخواست اجباری بیعت امام(ع) از سوی یزید، اظهار کرد: «امام حسین(ع) و 72 تن از همراهانش به دلیل رد درخواست یزید به مدت 10 روز از سوی یزیدیان مورد شقاوت و تحریم آب قرار گرفتند. در تاریخ بشریت، قتل امام حسین(ع) به عنوان یک ظلم، شرارت، بربریت، بی رحمی و و وحشیگری برای همیشه باقی خواهد ماند. این درحالی است که حسین فرزند امام علی(ع) و حضرت فاطمه(س) و نوه پیامبر اکرم(ص) و از جمله پنج تن آل عبا است که در روز مباهله حضور داشتند».
در بخشی دیگر، شیخ عبدالمومن خطاب به عزاداران گفت: «حادثه کربلا هیچ ارتباطی با وابستگیهای ما به شیعه و سنی ندارد. این موضوع، مسئله مسلمانان و غیر مسلمانان نیست. شما برای اینکه در کنار حسینابنعلی(ع) قرار بگیرید نیازی به مسلمان یا شیعه بودن ندارید. شما کافی است که انسانی دلسوز و با کرامت باشید زیرا ناعادلانه بودن در هرجایی تهدیدی برای عدالت است. ببینید که این حادثه برای مبارزه آزادی خواهانی چون نلسون ماندلا رهبر آفریقای جنوبی چه درهایی را باز کرد.
وی به نقل از ماندلا ادامه داد: «من شاهد شهادت بیش از 20 نفر از مبارزان آزادیخواه در زندان بودم. پس از آن یک شب تصمیم به پذیرفتن همه شرایط و امضای تسلیمنامه خود گرفتم، بعد از آن بود که به امام حسین(ع) و نهضت کربلا فکر کردم، این امام حسین(ع) بود که قدرت ایستادن برای کسب آزادی و حقوق مدنی را به من داد».
گفتنی است؛ بخش عمدهای از این مراسم و عزاداری به صورت مستقیم از فیسبوک منتشر شده است.